Er zijn verschillende kruiden en specerijen met meerdere potentiële gezondheidsvoordelen, zoals die met ontstekingsremmende eigenschappen, cognitieve boosters en sommige die zelfs kunnen helpen bij het bestrijden van kanker, om er maar een paar te noemen. Sommige van deze kruiden en specerijen zijn kurkuma, pepermunt, gember en nog veel meer.
Pepermunt
Een slechte dag hebben? Zet een pot pepermuntthee. Onderzoek suggereert dat het muntachtige aroma kan helpen de stemming te verbeteren en wazig denken te verscherpen. Sommige onderzoeken suggereren dat de geur ook een maagklachten kan verzachten. In een kleine studie rapporteerden vrouwen die na de operatie pepermuntgeesten snoven veel minder misselijkheid dan die op een placebo of anti-misselijkheid medicijnen.
Verbeterd onze gezondheid
Gebruikt voor plezier, specerijen en keukenkruiden die door onze omgeving worden geleverd, hebben ook verbazingwekkende voedingskwaliteiten die bijdragen aan de menselijke gezondheid. Hun geurige en sterk smakende verbindingen nemen vaak deel aan de verdediging van de plant die ze produceert tegen milieuschade. Als ze via ons voedsel worden ingenomen, behouden ze grotendeels hun bioactieve eigenschappen: ze hebben bijvoorbeeld antioxiderende eigenschappen die nuttig zijn voor onze gezondheid. Ze verminderen het risico op zogenaamde beschavingsziekten zoals obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en, zoals zeer recent is aangetoond, bevorderen ze de groei van de ‘goede’ bacteriën van onze microbiota. Bovendien verminderen kruiden de hoeveelheid vet, zout en suiker in onze keuken dankzij de intensiteit van hun aroma’s en smaken.
Rozemarijn
Rozemarijn is een geweldig kruid voor studenten, of voor iedereen die het geheugen en de concentratie wil stimuleren en tegelijkertijd stress wil verlichten. Het bevat een hoog gehalte aan antioxidanten en heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Studies hebben ook aangetoond dat rozemarijn kan helpen om enkele van de kankerverwekkende effecten van gegrild vlees te neutraliseren wanneer het wordt gebruikt in een marinade (vooral wanneer het wordt gemengd met rode wijn!)
Kurkuma
Kurkuma is het kruid dat kerriepoeder zijn gele kleur geeft. Het bevat krachtige antioxidanten en heeft ook sterke ontstekingsremmende effecten. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het krachtiger is dan ontstekingsremmende medicijnen voor aandoeningen zoals artritis. Studies koppelen kurkuma ook aan verbeteringen in de hersenfunctie en een verminderd risico op hartaandoeningen en kanker.
Antioxidanten
Antioxidanten zijn kleurrijke stoffen die in plantaardig voedsel worden aangetroffen en die je cellen helpen beschermen tegen schade door veroudering, het milieu en andere stressoren. Kruiden en specerijen zijn bijzonder goede bronnen van antioxidanten. Een 1/2 theelepel kruidnagel bevat bijvoorbeeld meer antioxidanten dan een halve kop bosbessen! De kruiden en specerijen met de meeste antioxidanten zijn oregano, salie, pepermunt, citroenmelisse, kruidnagel en kaneel. Naast kruiden en specerijen zijn noten tevens erg gezond. Via de volgende link tref je diverse noten: https://www.dekruidenbaron.nl/noten/